doa mohon kebaikan dunia dan akhirat

 post kali ini about doa memohon kebaikan dunia dan akhirat..so entry kali ini teramatlah singkat mungkat ningkat mangkuk tingkat.alamak terlebih sudah..kalo nak kebaikan kehidupan didunia diakhirat amalkanlah doa ini

"Rabbana atina fiddunya hasanah wafil akhirati hasanah waqina azabannar"

maksudnya: "Wahai tuhan kami,berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab neraka"
sebelum akhiri entry ni .lupe pula una ade sedikit tips agama untuk korang.Una selalu amalkan zikir ni walau dimana sahaja berada.Biasanye lah kan Una amalkan bila nak cari tempat parking atau dalam kesusahan dan perlukan pertolongan.Insyaallah.Dan Alhamdulillah setiap kali Una amalkan sentiasa dibantu oleh Allah...Well Allah is Al-Mujib ( Maha Pengkabul)...

"Rabbi yassir wala tua'sir wa tammim bilkhair".

kita sedarkan bahawa setiap manusia banyak lakukan kesilapan.Allah sayang hambanya yang suka bertaubat..bila korang malas solat ingat "bila-bila masa Allah boleh mematikan kita tanpa kita sedar,nak ke akhiri hidup dalam keadaan yang masih belum sempat bertaubat?nak ke  jadi penghuni neraka?.jadi sebelum terlambat cepat2 mohon ampun atas segala dosa.Amin..Salam



Kekeliruan dalam dalam penggunaan teknologi

salam..tak jawab dosa..kalo jawab sayang.okeng..eh!..korang pernah tak alami kekeliruan dalam teknologi macam televisyen or handphone.kalo pernah give me eleven.yeay!.sebelum tu just call me Una.

yesterday una tengok tv channel astro citra,kan ade scene Jepp Sepah pergi rumah melur right?..citenye macam ni..

"Assalamualaikum!!!..." Jepp Sepah bagi salam dari luar rumah Melur

"Una tengok sape yang datang tu"..mak Una jerit dari dapur

una buat tak tahu je.chet!.anak durhaka.

"Assamulaikum!!" .Jepp Sepah ucap sekali lagi 

"hish! budak ni memang tak bole diharap,Waalaikumussalam!"..mak Una jawab sambil berlari ke ruang tamu ,then my mom open the door.There's nothing -_-"

"Assalamualaikum!".untuk kali ketiga jepp sepah ucap salam then ibu toleh belakang sambil cakap

"kurang asam punye tv"

time ni una da berguling-guling atas lantai tahan gelak,ibu datang cubit and geletek una "sukenye kena kan umi"

Last month Una potong bawang didapur.Maklumlah nak jadi gadis mithali.so tiba-tiba ada bunyi lagu "Muara Hati".Lagu muara hati adalah ringtone dekat handphone Una,so dengan sepantas kilatnye phiuw! phiow!..Una lari mendapatkan handphone dekat dalam bilik.da la kena naik tangga.habis susut 10 kg.(penipu!).sampai dalam bilik Una cek phone.kosong! yilek! polek! ...then dengan hati yang sedih u-turn ke dapur..u-turn la sangat,if nak u-turn dalam rumah pakai kete halkwins la (tak reti eja)..hee~~

Masa lalu kat ruang tamu Una perasan rupa-rupanya lagu Muara Hati tu datang dari tv astro Ria.argh!..geramnya...sumpah taknak buat lagu Muara hati as ringtone..taubat!..
ini la pengalaman nuril.Tak tahu pula korang macam mane.pernah alami tak?memang rasa macam nak jerit kan3?.

sebelum mengakhiri  nuril nak tunjukkan satu gamba kek kahwin makcik yang nuril buat.this is my first baking.dekorasi kek,tak sangke dapat pujian daripada makcik-makcik,mokcik cakap

"kek ni rasa macam kek kat kedai kek KING'S la.tapi lagi sedap"

kembang semangkuk Una tahu!.after that ramai pulak minta buatkan kek untuk majlis kahwin..niat dihati terasa nak buka kedai kek

kek pertama yang una buat.tapi kenapa ia membontoti kamera iolls.chet.kek durhaka.



majlis akad nikah:pengantin yang sweet...jelous k!.


 bakal pengantin yang sweet heee (berangan..its me,tutup mulut sikit,ternganga tu)..


gurls bila da suka boys

waalaikumussalam.kat atas entry da cakap assalamualaikum kan3,tak jawab dosa tau ahaks.it has been so long sy tak update blog and so then dah tak ade sesiapa yang sudi berkunjung.sedih  T_T..

pinjam bahu jap.mahu lap hingus.yuks.dalam entry kali ini saya nak cakap pasal gurls la kan.Sometimes lelaki banyak salah faham dengan gurls memandangkan dorang pun bukan gurls.ngek!..someone asked me

"ape tanda-tanda gurls tu suka aku ea?"

"macam ni la bro.bila sorang gurls tu minat kat hang.automatically die akan jadi caring tau,kalau kau sakit die ambil berat,if hang ade masalah die bantu.pokoknye dalam waktu kau susah dia akan sentiasa ada untuk kau.die sanggup korbankan ape saje untuk kau.tapi cmungkin hang tak sedar.so like that la"

"takkan la.kalo perempuan tu ramai kawan lelaki yang hensem,macam mane die nak suke aku.unbelievable,"

"yer..memang perempuan ramai yang periang dan ramai kawan lelaki.sebab kenapa dorang buat macam tu is nak tarik perhatian hang,dia nak tengok sama ada kau cemburu atau tak.tapi bila seseorang perempuan tu dah betul2 suke kan hang.dia takkan pandang yang lain even ramai laki macho and lebih hebat dari hang berkawan dengan dia tapi bila die betul-betul sayang hati dia akan setia untuk hang sorang je..sebab tu la cinta itu buta.lagipun kau bukanla hensem mane,takkanla awek kau tak terpikat dengan laki lain.nampak sangat dia sayang kau abes bus.."

"kuang aja mulut.habes tu apesal kadang-kadang gurls tu tibe2 marah aku tak tentu pasal?"

"first mungkin kau ade buat die terasa,second kau tak endahkan die sebab perempuan sukakan perhatian daripada orang yang die sayang,third die tengah moody.waktu tu la chance untuk hang pikat dia,pujuk or buat lawak .if die gelak maknenye die suda ok la tu dalam mase yang same akan menguatkan lagi sayang die pada hang..vouge gitu"

"awek aku kadang2 suke off fon.nak buat macam mane"

"ala..relax ar.tu tandenye die perlukan waktu untuk berseorangan tapi ade sesetengah permpaun bile die on handphone balik die harap ade mesej and miss called yang banyak dari hang.die nak tengok sejauh mane hang sayang kat die..

"huh!..leceh la perempuan ni"..

"memang la kalo tak bukan perempuan namenye ngek.".

"uish ganasnye.jangan ganas sangat.nanti takde sape nak buat bini"

memandangkan sekarang iolls merupakan menteri besar di US banyak rakyat-rakyat jelata iolls sudah terpesong dengan agama kristian menyatakan bahawa pada hari ini bersamaan 21.12.2012 diramalkan tarikh kiamat.Tu dia.mace-mace(macam2) da berlaku hok koba ni.hok cino wat kubu,hok amorika siap dok dalam bot.reality tak ada sesiapa akan terselamat dan kiamat adalah rahsia Allah..