doa yang dimakbulkan


alhamdulillah.telah habis kepenatanku mencari maklumat.baru-baru ni saya ada membeli buku yang 
bertajuk"Doa Yang Termakbul".buku ni memang bagus.saya pun tak tahu macam mana boleh tertarik untuk membeli buku ini.sedikit sebanyak saya ingin berkongsi dengan korang semua bila masakah doa korg akan dimakbulkan

1)Sepertiga malam.
  • sebagai contoh solat sunat hajat dan tahajjud.pada waktu ini adalah paling sesuai bagi hamba allah yang ingin memohon pertolongan ataupun mohon ampun atas dosa2 yang dilakukan .menurut apa yang saya baca,Allah pasti akan mengabulkan doa hambanya kerana pada waktu ini Allah akan turun kebumi melihat hamba yang bersujud kepadanya seiring dengan firman dibawah. 
  • Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu menyatakan bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam pernah bersabda:  “Rabb kita Yang Maha Tinggi turun setiap malam ke langit dunia ketika tersisa sepertiga malam yang akhir   seraya berfirman: Siapa yang berdoa kepada-Ku niscaya Aku mengabulkan doanya. Siapa yang meminta kepada-Ku niscaya Aku berikan apa yang dimintanya. Siapa yang minta ampun kepada-Ku maka aku akan mengampuninya.” (HR. Ibnu Majah dan Ahmad)

2)Ketika Bersujud 


  • Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu berkata: ”Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:Paling dekatnya seorang hamba dengan Rabbnya adalah ketika ia sedang sujud maka perbanyaklah oleh kalian doa ketika sedang sujud.”(HR.   Muslim)

     

3.selepas solat fardhu

4.ketika ingin berbuka 

5.ketika hujan turun 

6.malam lailatul qadar 

7.setelah melakukan amal soleh

8.selepas bersedekah kepada fakir miskin

9.pada malam jumaat

10.ketika dizalimi orang lain

11.doa bapa terhadap anaknya untuk kebaikan

12.ketika peperangan atau darurat.  

13.ketika musafir